Lions, commonly known as the "Kings of the Jungle," are at the top of their food chains. They may look cute, harmless, and just like your average house cat, but these hundred-pound killing machines are not to be trifled with, or you could end up in the hospital or, worse, in a body bag. Lions hunt in groups called prides. This effective strategy has allowed these animals to kill prey twice their size, including wildebeest, giraffes, and elephants. While this majestic creature needs no introduction, there are many more facts the average person doesn't know. Below are ten facts about lions you probably didn't know.
Fact 1:
Lionesses live within the confines of a territory that their previous generations have controlled throughout their lives. Meanwhile, lions roam vast distances in search of other prides with which to mingle and breed. This fact is well known to many, especially budding zoologists and animal lovers. However, what they still don't understand is the consequences. Male lions can fend for themselves. In fact, they spend most of their lives alone, so they need to learn how to become effective hunters.

Fact 2:
Few studies confirm only the first fact mentioned above. Nevertheless, it's an interesting discovery that could lead to new insights. First, studies link male hunting patterns to vegetation structure. In these cases, it's an indirect form of male care for their cubs. Less vegetation means less protection for a pride's cubs. This is why African lions are forced to seek out areas with denser vegetation. With denser vegetation, males have much more hunting grounds, allowing their cubs to eat more and grow stronger.
Fact 3:
Another tragic, yet notorious, fact about African lions is that a change in pride leader results in the killing of a lioness's existing offspring. What remains unknown is that a male lion taking over a pride of females can force other members to flee. In fact, this is precisely how many lionesses abandon the territory where they were conceived. While this isn't necessarily a death sentence, it dramatically reduces their chances of survival, as lions outside a pride aren't as strong or efficient at hunting food.
Fact 4:
Male lions often mate with other males outside the pride. While people often assume that prides often have more females than males, the reality is surprisingly the opposite. Essentially, there will be a group of females paired with a group of two to four males. The larger the male population in a pride, the better their reproductive health.

Fact 5:
Most people call a group of lions a pride. However, they don't know that scientists and field researchers actually differentiate groups of lions based on the pride's gender. In reality, a pride is a group of related female lions who live together. A group of male lions, on the other hand, is known as a coalition. Knowing this key information can help you catch up and connect with lions.
Fact 6:
With such dominance and ferocity in their territories, you might think no one would dare confront a pride of lions. Using their sharp, powerful claws and a nasty bite that strangles their prey, lions can overcome even the largest elephants and even the most stubborn buffalo. Ironically, their worst enemies, the dog-sized porcupines, are armed with their quills and fend off lions, who prefer not to have their protruding stingers stuck to their faces.
Fact 7:
A lion's tail has significance beyond its appearance. It is commonly wagged to signal other lions and convey messages, such as warnings of impending danger. So the next time you see a lion at a zoo or in the wild, you'll know that those tail wags are not without meaning. Speaking of a lion's tail, there's an African proverb that says, "Never hold a lion by the tail, alive or dead." A lion is a very dangerous animal and should not be played with, worked with, or idle with.
Fact 8:
A lion's paw, reinforced with sharp, retractable claws, is one of its most important hunting tools. Retractable claws allow these giant cats to cling to their prey and prevent unnecessary injuries during play.

Fact 9:
A lion's back row of teeth, also known as carnassials, cuts like scissors, making them extremely useful when consuming thick-skinned prey, such as buffalo or elephant. While their set of teeth helps shear chunks of flesh, lions don't actually chew their prey. Instead, they swallow it with one side of their mouth.
Fact 10:
Lions and lionesses greet each other quite roughly. To the naked eye, it might look like the animals are fighting, but, on the contrary, it's a way of saying "hello." This gesture signifies a bond unique to prides, as lions leave scent marks on their pride members. Even domesticated cats exhibit this trait, rubbing against their human companions, which actually signifies ownership.
